Evig runddans med fastlegene

For noen dager siden fortalte NRK oss at regjeringen kritiserer fastlegene for å sende alt for mange til sykehuset «for sikkerhets skyld». Det blir hevdet at hele 400.000 sykehusinnleggelser er unødvendige.

Vi i Norsk Revmatikerforbund kjenner oss ikke igjen i denne virkelighetsbeskrivelsen. For de fleste med revmatiske sykdommer er situasjonen faktisk helt motsatt av den virkeligheten regjeringen beskriver.  Svært mange opplever å måtte gå i en ”evig runddans” i årevis med store smerter uten å få hjelp og forståelse for problemene. Resultatet blir stivhet og varige skader i ledd og muskler fordi fastlegen ikke forstår seg på symptomene eller ikke «tør» å sende oss til revmatolog.

Slik vi ser det, er det derfor behov for bedre utdannelse i revmatiske sykdommer for fastlegene samt å øke antallet revmatologer med kompetanse til å stille diagnose og foreskrive behandling. Først da kan vi unngå at de som får revmatiske sykdommer i dag, må tåle mange år med enorme smerter og risikere varige problemer med helse og arbeidsliv. Dette problemet har Norsk Revmatikerforbund tatt opp med  helsestatsråd  og helsedepartementet. Vi er overrasket over at slike betraktninger ikke blir tillagt vekt i den debatten som regjeringen nå trekker i gang.

Svein Dåvøy. forbundsleder Norsk Revmatikerforbund

Reklamer

3 Responses to Evig runddans med fastlegene

 1. Grete Aspaas sier:

  Virkeligheten er en helt annen for oss revmatikere, det er det jeg fanger opp i dette fylket. Årsaken er ofte at fastlegene ikke tar sine pasienter på alvor og en annen ting er at fastlegen opphøyer seg selv til «spesialist». Det er fastlegen som skal ta de riktige prøvene og sende epikrise til spesialistene og be om en utvidet undersøkelse. Men for mange fastleger har det gått prestisje i å kurere pasienten, med det resultat at pasienten i mange tilfeller blir feilmedisinert og i verste fall vurdert som hypokonder og satt på antideprisiva…
  En opplæring av fastlegene er på sin plass, men jeg er så fri å si at jeg tror ikke «spesialistene» ser at slike kurs er nødvendige for dem.
  Men…pasienten har selv et ansvar, man må stille krav når ingenting hjelper. Jeg har hørt noen si: «Ja, men han/hun er da så grei og jeg har hatt vedkommende som lege i alle de år, så jeg får meg ikke til å skifte»(synd på legen….) Men hvis pasienten fortsatt sliter med helsa og aldri får ordenlig svar på hva som feiler, så har man rett til å stille krav til sin fastlege, og når man ikke fram, så er det på sin plass å skifte leg.
  I slike og andre tilfeller, kan det være fint å være tilsluttet en organisasjon som kan gi råd om hvilke krav man kan stille og få oppmuntring til å stå på for å komme til spesialist. Norsk revmatikerforbund (NRF)er organisasjonen for alle med revmatisme, skjelett og bløtvevssykdommer. Organisasjonen har likemenn i de fleste lokallag som kan bistå i en vanskelig situasjon. Likemann er en som har samme sykdom el har kjennskap til revmatisme og lignende og som er opplært av NRF til å hjelpe likesinnede

 2. Oddmund Nicolaisen sier:

  For meg er situasjonen helt motsatt.
  Jeg har en fastlege som sendte meg hele rundløypa. MR>røntgen og revmatolog uten resultat.
  MR viste store utslag på betennelse og atrit. Røntgen viste små utslag og liten slitasje. Revmatologen fant ingenting og forsto ikke hvordan jeg kan ha så store smerter at jeg har vanskeligheter for å gå. Samt at jeg nå ikke har hatt en hel natt god søvn på snart 18 måneder.
  Min tillit til Offentlig helsevesen er helt borte. Er det noen her som kjenner til private klinikker som gjør undersølelser og stiller diagnose?

  • Svein Dåvøy sier:

   Hei Oddmund,

   Det er dessverre slik at det kan være vanskelig å finne ut hva slike smerter kommer av og mange har muskel- og skjelettplager over lengre tid uten å få en klar diagnose. Du må gjerne prøve en privat klinikk, men vi kan ikke anbefale noen spesiell og har heller ingen grunn til å betvile de offentlige revmatologene. For eventuell hjelp videre må du gjerne kontakte hjelpetelefonen NRF hjelper deg tlf. 815 33 015. De kan svare mer direkte på din konkrete problemstillinger enn vi kan gjøre offentlig her på bloggen.

   Vennlig hilsen
   Svein Dåvøy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: