Emballasje for alle? Eller ikke for noen?

Emballasje på dagligdagse bruksartikler som matvarer, rengjøringsprodukter osv. er en utfordring for mange. Faktisk sier hele 40 % av befolkningen at de har problemer med å åpne vanlig emballasje.

Vi har alle vært der, strevd over syltetøyglasset, makrellboksen eller skinkepakka. Mange opplever dette mye vanskeligere enn ”folk flest.” Eldre og barn opplever dette som en utfordring og aller vanskeligst er det for de som har nedsatt styrke eller rørlighet i hendene. Revmatikere er sterkt representert blant disse. Mange med leddgikt og lignende sykdommer har nedsatt styrke i hendene kombinert med smerter noe som ofte gjør det umulig å åpne helt vanlige matvarer uten kniv, saks eller andre spesiallagede redskaper.

Så kan du kanskje si, hva så? Man har da stort sett tilgang på slike redskaper eller man kan få hjelp av andre. Men hvorfor må en revmatiker vente til han får besøk før han kan åpne skinkepakka? Hvorfor lages det uendelig mye emballasje som ikke kan åpnes når det finnes mange gode løsninger på emballasje som både bevarer krav til sikkerhet og oppbevaring og kan åpnes av alle?

Vi har sett de gode løsningene og vi vet at mange i befolkningen vil stille seg bak et ønske om emballasje som kan åpnes uten tilgang til hjelpemidler. Vi vet også at mange velger bort et produkt til fordel for et annet nettopp pga at de ikke kan åpne emballasjen. Hvorfor er det likevel så store deler av bransjen som ikke skjønner dette? Hvorfor kan de ikke dele gode løsninger i stedet for at alle skal lage sine egne sære vanskelig-å-åpne løsninger?

Et annet hensyn her er miljøet, noe vi i Revmatikerforbundet også er opptatt av. Veldig mange produkter har altfor mye unødvendig emballasje, som også er vanskelig å åpne, og noen produkter trenger egentlig ikke emballasje. Dette har blant andre Stormberg tatt tak i. De har begynt å selge ullundertøy uten emballasje. Dette er et tiltak vi setter pris på.

Norsk Revmatikerforbund har jobbet for denne saken lenge og flere produkter har allerede blitt endret etter dialog med oss. Det er likevel maaange igjen! Til våren starter vi prosjektet”folkeaksjonen for enklere emballasjes” støttet av stiftelsen Helse og Rehabilitering. Vi inviterer emballasjeprodusenter, designere, matvarebransjen og alle andre til dialog for at alt skal bli ”åpnet for alle.”

 Relaterte saker:
Vi åpner med hjelpemidler
Lei av vanskelig emballasje
Krever at matvarer blir lettere å åpne

Sesilie Halland, informasjonssjef Norsk Revmatikerforbund

Reklamer

7 Responses to Emballasje for alle? Eller ikke for noen?

 1. tone sier:

  Bra, – dette er et problem også en del lymfødemikere har.

  • revmatikerbloggen sier:

   hei, det visste jeg faktisk ikke, at dere også hadde den problemstillingen. Det skal jeg huske når vi jobber videre med saken. Veldig mange grupper har av ulike grunner problemer med dette. Vi vil gjerne høre fra alle og samarbeider gjerne.

   Sesilie

 2. Ole Marius Svendsen sier:

  Hm… interesang lesing faktisk… Lagde jo selv et innlegg om reduksjon av plastembalasje. (http://olemsvendsen.wordpress.com/2009/09/06/reduser-bruken-av-plastemballasje-na/)

  Kanskje du fatter interesse for disse faktaene, selv om jeg tar opp et annent tema innen embalasje

  • revmatikerbloggen sier:

   Hei Ole Marius. Det er abolutt interessant. Vi synes miljøaspektet er veldig viktig i forhold til emballasje og ser ikke noen motsetning mellom vårt ønske om emballasje som er lett å åpne og miljøhensyn.

   Sesilie

 3. Ole Marius Svendsen sier:

  Da håper jeg som sagt at den informasjonen jeg har skaffet kan brukes til ditt formål, om noen spør hvor dette er hentet fra så kommer det fra statisktisk sentralbyrå =)


  MVH Ole M Svendsen

 4. Ole Marius Svendsen sier:

  Om man hadde redusert emballasje nivået på tykkelse, ville man jo ha hat en vinn–> vinn situasjon =)

 5. Helt enig i at dette kan gå hånd i hånd. 4 stoore 11/2 liters flasker surret inn i plast lar seg ikke løfte av mange folk. Man kan ha salg på 4 stk uten å pakke det inn. Dette gjelder også papp/papir. 6 øl i en er også tungt å løfte og dessuten veldig tungt å få fra hverandre. Nei, be alle som jobber med embalasje om å minimere der de kan og heller øk litt der man lager små fliker som skal hjelpe til å åpne pakninger. De lar seg ikke åpne om du ikke får et grepa tak. Jeg er glad jeg har en forskjærskniv. Den brukes til mye!!! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: