Kan man få gikt av å skrive sms med høye heler?

Mange sier mye om hva man kan få gikt eller andre revmatiske sykdommer av. Jeg har hørt at man kan få artrose av å skrive mye sms og leddgikt av å spille Nintendo Wii . Det å gå med høye heler skal også være en triggende faktor.

I tillegg skal det visstnok hjelpe mot gikt å oppholde seg i en kjempestor fryser og man kan forebygge gikt ved å drikke alkohol.

Gikt er det som egentlig heter leddgikt eller på fagspråket revmatoid artritt. Gikt er ofte også en betegnelse på det som tidligere har vært kjent som slitasjegikt, men som nå kalles artrose.

Så hvordan fungerer dette da, hva kan man egentlig få gikt av? Det er slik at alle slags skader på ledd kan være med å trigge de faktorene som utløser leddgikt for de som allerede er disponert for sykdommen. Det vil si at han eller hun har en større risiko for å utvikle leddgikt enn andre, og en spesiell vevstype kan påvises hos de fleste med leddgikt. Likevel er det noen med denne vevstypen i familier med leddgikt som ikke får leddgikt i det hele tatt.

Når det gjelder artrose er dette en annen type sykdom som stort sett utvikles fordi man har hatt varig overbelastning på det leddet som får bruskskader. De fleste eldre mennesker får artrose som et resultat av et langt liv med belastninger. De fleste håndballspillere får som oftest artrose i knærne etter en lang karriere og andre som driver med tungt kroppsarbeid eller arbeid med overbelastning på enkelte ledd er disponert for artrose. Også overvektige er disponert for å få artrose i hoftene.

Så, neida, det ikke slik at du får leddgikt av å gå med høye heler eller spille Nintendo wii i seg selv. Du får ikke gikt i seg selv av å skrive mye sms eller andre slike ting. Men alt dette kan likevel være en triggende faktor for noen revmatiske sykdommer.

Det finnes også forskning som viser at røyking kan øke risikoen for leddgikt og tro det eller ei, alkohol kan forebygge leddgikt. Men det siste bør man absolutt ta med en klype salt med tanke på alle de andre risikofaktorene alkohol medfører.

Så budskapet vårt vil vel da være noe sånt som – «Stump røyken og varm opp før du spiller Nintendo wii» eller rett og slett «Lev sunt; tren og unngå overbelastning eller overvekt»!

Sesilie Halland

Reklamer

One Response to Kan man få gikt av å skrive sms med høye heler?

  1. Hei Sesilie
    Du skriver kjempefint.
    Jeg reagerer kun på en ting. Artrose er mer enn slitasje. Egentlig spørs det om artrose bør deles opp i flere kategorier siden det finnes en variant, som på samme måte som leddgikt er betinget av et gen. Alle som får feilstillinger i fingrenes ytterledd har denne varianten og den kan du få om du er en fin frue fra Frogner som aldri har arbeidet et gjort noe stort fysisk i det hele tatt. Artrose kommer mer og mer i fokus nå som man opplever at RA eller Leddgikt i større grad lar seg kontrollere med nye medisiner. Men når det er sagt er jeg helt enig i at mosjon og bevegelse, gjerne styrketrening og i alle fall bruke kroppen så man blir anpusten hver dag – det er viktig for alle!! Godt nytt år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: