Feil medisin fra Stoltenberg

Det synes som om regjeringen Stoltenberg plutselig har oppdaget at den er kommet totalt på etterskudd mht å få ned sykefravær og uføretrygd. Det forundrer meg at sosialøkonomen Stoltenberg ikke for lengst har sett de åpenbare fordelene med helseforebygging og rehabilitering. I stedet vil regjeringen nå å reparere noe som på kort sikt ikke lar seg reparere.

Kommunehelsetjenesten og sykehusene i Norge har i alt for stor grad latt folk med smerter og diffuse plager seile sin egen sjø, uten at de har fått riktig behandling til riktig tid. På denne måten skyves en mengde arbeidstakere inn i sykefravær og ufrivillig uførhet mens de venter på behandling. For mange med kronisk sykdom lar skader seg vanskelig reparere. Dermed har helsevesenets unnlatelsesynder besørget at en mengde mennesker blir overflyttet til et livslangt kundeforhold hos NAV.

De som lider av muskel- og skjelettsykdommer forbruker en tredel av alle sykepenger og all uførepensjon i Norge. Svært mange i denne gruppen hadde ikke behøvd å være en belasting for samfunnet hvis de hadde fått riktig hjelp i tide. Forskere innen revmatologi sier at nøkkelen til suksess ligger i tidlig diagnose og rask og riktig igangsetting av behandling. Problemet er at ventetiden er for lang. Mange steder i Norge må syke vente i flere år før de får komme til revmatolog. I ventetiden risikerer en å bli satt utenfor arbeidslivet for alltid.

Det er ofte NAV som blir stemplet som den skyldige når kronikere blir langtidssykemeldte eller uføretrygdede. Sjelden ser vi at manglene i helsevesenet får skylden.

Landets toppolitikere forventes å skulle bruke samfunnets ressurser på en god måte. Etter min mening gjør de langt fra nok for helseforebygging, noe som gjenspeiler seg i statsbudsjettet. Min påstand er at regjering og Storting må ta en god del av skylden for at så mange revmatikere er så mye sykemeldt. Politikerne er med andre ord de egentlig ansvarlige!

Revmatikerforbundet har over lang tid prøvd å få våre myndigheter til å innse at det kan spares mange milliarder, kanskje titalls milliarder, ved å behandle folk med muskel- og skjelettsykdommer så tidlig at folk ikke får skader for livet.
– Vi foreslår storsatsning på rehabiliteringsplasser for de som allerede har fått problemer.
– Vi ønsker aktivt å vedlikeholde egen helse ved å trene i varmtvannsbasseng.
– Vi trenger mange flere behandlingsplasser i varmt klima.
– Vi må få ned ventetiden for å komme til revmatologisk utredning. Til det trenger vi flere revmatologer.
– Vi trenger allmennleger med bedre kunnskap om revmatiske sykdommer.
– Vi ønsker de nye og svært effektive biologiske medisinene til alle som trenger det.

Dette er rimelige og virkningsfulle måter å holde oss oppegående og i arbeid på. Revmatikerforbundet presenterte alle disse utfordringene for alle Stortingets partier før valget. I tillegg har vi tilskrevet statsministeren og flere statsråder med anmodning om satsing på tidlig behandling og rehabilitering i inn- og utland. Regjeringen har i det framlagte statsbudsjettet ikke funnet plass til noen ekstra penger til alle de proaktive, samfunnsgagnlige tiltak som vi har foreslått.

Statsministeren sier at ”vi må tenke nytt”! De funksjonshemmede og deres organisasjoner har tenkt lenge, tenkt nytt og bidratt med konstruktive innspill. Hva er galt med å lytte til tankene til de som kjenner hvor skoen trykker? Hvorfor kan ikke Norge, som bruker så enorme summer på helse, ha et helsevesen som ivaretar kronisk syke slik at vi unngår lange sykemeldinger og uføretrygd?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: