Tradisjonell eller moderne logo?

Diskusjonen vedrørende vår logo har gått i mange år i Norsk Revmatikerforbund. Vi har en veldig tradisjonell logo som vi så vidt jeg vet har hatt siden forbundets oppstart i 1951. Logoen symboliserer blant annet planter som tidligere ble brukt i behandling av revmatiske sykdommer.

På de to siste landsmøtene våre har det vært forslag om logoendring som ble avslått. På det siste landsmøtet i 2008 var marginen riktignok ikke veldig stor og resultatet kunne like gjerne bikket andre veien. Det var økonomien som var begrunnelsen for at det ikke ble endring. Det er ennå ikke fremmet forslag til kommende landsmøte om ”nytt forsøk,” men det kan fortsatt komme.

To hovedmomenter har vært sentrale i debatten:
1. ønske om å beholde tradisjonell logo fremfor modernisering
2. økonomi – det koster penger å endre logo og profil og vi har hatt dårlig økonomi de siste årene

Dette skal ikke handle om mine meninger, men behovet til Norsk Revmatikerforbund. Det er likevel ingen hemmelighet at undertegnede ønsker ny logo. Dette handler nok mest om at vi som bruker logoen mye i hverdagen ser at den passer dårlig inn i et samtidig forsøk på å modernisere NRF sitt uttrykk i materiell og lignende. En slik modernisering er også et ønske fra organisasjonen. Vi ser samtidig at de fleste store organisasjoner vi kan sammenligne oss med har skiftet logo de siste årene.

Vi skjønner likevel motargumentene, tradisjon er helt klart viktig og logoen vår er faktisk nå på grensen til retro, noe som kanskje er litt kult i seg selv. Det ligger noe i det at vi har hatt den samme logoen sannsynligvis siden starten og i de symbolene den representerer. De økonomiske argumentene er også forståelige, men dette er likevel fullt overkommelig økonomisk. Design- og reklamebyråer som kjenner oss står nærmest i kø for å gjøre designjobben billig for oss. Når det gjelder materiell så bruker vi selvsagt opp alt det vi har med nåværende logo før vi lager nytt. Nytt materiell er noe vi likevel bruker penger på hele tiden, så kostnaden her vil ikke bli særlig mye større enn vanlig. Endring av profil er en langvarig prosess.

Jeg må nevne at logodiskusjonen også innebærer navneendring fra Norsk Revmatikerforbund til Revmatikerforbundet. Rett og slett fordi vi ikke ønsker en forkortelse som blandes med mange andre (NRF = Norsk Rødt Fe, Norsk Rock Forbund osv) og fordi de ”aller fleste” kaller oss Revmatikerforbundet i dag. På siste landsmøte ble det faktisk vedtatt at vi kan bruke Revmatikerforbundet i dagligtale og dette har blitt gjort i mye større grad det siste året.

Hva mener du? Vi ønsker gjerne innspill fra organisasjonen, men også fra deg som er ”utenfor.” Skal vi beholde det tradisjonelle eller gå for en endring og hvorfor?

Sesilie Halland, leder marked og informasjon

Reklamer

2 Responses to Tradisjonell eller moderne logo?

  1. Antar dere allerede har diskutert det poenget jeg skal komme med internt, men jeg sier det likevel. En logo er først og fremst et verktøy, ikke pynt. Den skal brukes til mange ting, men gjenkjennelse er utvilsomt blant de viktigste.

    Revmatikerforbundet, som har svært mange medlemmer av den litt eldre garde, må være særs forsiktige med å bli «for» moderne for kjapt. Man risikerer rett og slett å forvirre en svært stor – og viktig del av medlemsmassen.

    Hvis logoen derimot feilkommuniserer, eller kanskje er upraktisk i bruk på materiell, osv – så vil en ny logo være veldig fornuftig.

  2. Jeg mener helt klart dere bør endre den. Man bør sette pris på og være ydmyk for et merke som allerede er bygget gjennom så mange år som dere har gjort. Jeg har dermed ikke villet endre den totalt, men modernisert og forenklet noe av det uttrykket den allerede har. Slik at folk umiddlebart kan assossiere den nye med den gamle. Så dere bør kanskje heller tenke «videredesign» enn «nydesign» om du skjønner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: