De vil ikke ”leke” med oss

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2013 å kutte 25 millioner i bevilgningen til Statens behandlingsreiser. Det blir  en reduksjon på en av fire plasser. Det kom som et sjokk på oss i NRF. Over flere år har vi argumentert for en dobling av antall plasser, og vi har lagt fram bevis på at det er en helsemessig svært god og billig løsning.

Statens behandlingsreiser startet allerede i 1976, og behandlingen ble en suksess for oss revmatikere fra første stund. Allerede da visste man av erfaring at varmt klima hadde svært god effekt på en del sykdommer. Etter en grundig kvalitetsvurdering av ulike behandlingsinstitusjoner ble Igalo i Montenegro valgt. Seinere har flere kommet til, blant annet Balcova i Tyrkia og vår eget Reuma-Sol i Spania. Gjennom 36 år har tusener av kronisk syke nordmenn fått økt sin livskvalitet og hjelp til å takle hverdagen her hjemme. Vi har hørt utallige utsagn om mindre smerter, at de kan bevege seg lettere, at livskvaliteten er bedre, og at de fortsatt kan delta i arbeidslivet grunnet behandlingen i varmt klima.

I nyere tid har forskning påvist at behandling for våre grupper gir bedre effekt som varer lenger enn ved de beste behandlingsinstitusjonene i Norge. I tillegg er det billigere for staten å kjøpe plasser i utlandet, vi tenger ikke å bli svingdørspasienter i et overbelastet norsk helsevesen. Utlandsbehandling fører heller ikke til inflasjon i Norge, som finansministeren er så redd for.

Søkermassen hvert år er omtrent det dobbelte av de som får plass, og dessverre er det bare noen få sykdommer som får delta. NRF har år etter år bedt om at flere revmatikere skal få tilbud om behandling i varmt klima. Det er påvist at mange flere diagnoser enn de som får delta i dag, har god nytte av denne typen behandling. Vi vet at dette vil være en god investering i bedre helse for mange flere kronisk syke – og dermed god økonomi for Norge som helhet.

Dette har vi fortalt Regjeringen, ikke bare en gang, men gang på gang. Men hva gjør de? Jo, de velger å skjære ned på tilbudet med den begrunnelse at vi har fått mer behandling med biologisk medisin i Norge! Hvor er logikken? Hvor er lovnadene fra Soria Moria om at alle skal få rehabilitering? Hvor er satsingen på forebygging av skade og redusert helse? Hva ble det av statsminister Stoltenbergs utsagn i 2009, da han besøkte Reuma–Sol, om å bevilge mer penger til slik behandling som NRF driver der? Var det bare for å vinne valget og så glemme hva han sa? Revmatikerne har i sannhet god grunn til å føle at denne regjeringen driver ap med oss.

Dette er en sak som engasjerer svært mange av medlemmene. I frivillig arbeid er det behov for folk som brenner for saker de tror på, og er fantastisk å oppleve det trøkket som er nå, til å skrive til statsminister og helseminister samt innspill i media. Slikt engasjement er selve grunnen til at NRF er til. Nå er det virkelig behov for å protestere. Det har vi gjort mange ganger før i NRF. Vi kan klare det igjen.

Budsjettforslaget er en stor strek i vårt systematiske arbeid for best mulig livskvalitet for våre medlemsgrupper både når det gjelder behandling i kommuner, i sykehus og spesialistinstitusjoner i Norge og utenlands. På forbundskontoret arbeider vi på spreng med å vurdere konsekvensene av budsjettforslaget, og hvordan vi best kan argumentere overfor Stortinget, som nå er den instansen som skal avgjøre det hele. Problemet at Regjeringen har stortingsflertallet bak seg, og at det skal stort mot til for en stortingsrepresentant fra regjeringspartiene å gå i mot sin egen regjering.

Som kjent skal jeg gå av som forbundsleder på landsmøtet i Trondheim. Jeg benytter anledningen til å takke for den tiden jeg har fått være tillitsvalgt i forbundet, og ønsker dere alt godt i fortsettelsen!

 

Svein Dåvøy, Avgått forbundsleder Norsk Revmatikerforbund

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: